Recept semlerutor

Publicerat: 2011-03-08 Kl: 20:21:51 | I kategori: Recept: mjuka kakor och bulla

Dessa små rutor kan jag verkligen rekomendera! Gillar man mycket fyllning som mig så är det här det ultimata alternativet till en vanlig semla! Sen är de ju mindre också, så man kan ta två eller tre eller fler:)

Cirka 24 bitar

Deg
75 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
0,75 dl strösocker
1 tsk kardemumma
1 krm salt
7 dl vetemjöl

Fyllning
300 g mandelmassa
1 dl mjölk
6 dl vispgrädde
florsocker till pudring 

Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma upp blandningen. Smula ner jästen i en degbunke, häll över degspadet och rör tills jästen lösts upp. Blanda de torra ingredienserna och häll allt i degbunken. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, antingen cirka 5 minuter i en köksassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.

Kavla ut degen till en rektangel, cirka 30 x 35 cm och knappt 2 cm tjock, och låt jäsa i cirka 40 minuter. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 15-20 minuter tills brödet har blivit gyllenbrunt. Låt svalna. 

Skär ett tunt lock av hela jättesemlan. Gröp ur det mesta av innanmätet och riv sönder det grovt. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn och blanda med det urgröpta innanmätet i en bunke. Rör ner mjölken och arbeta ihop till en tjock massan. Klicka ut fyllningen i den urgröpta jättesemlan. Vispa grädden fluffigt, men inte för hårt, och bred den över fyllningen i semlan. Lägg tillbaka locket och skär eventuellt bort kanterna. Skär semlan i rutor och pudra med florsocker. 



Njut!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback